Etusivu

Mattilan tila

Majoitus

» Hinnasto

» Tilojen vuokraus

Café Mandala

Hyvinvointipalvelut

Kesän viikkotunnit

Kurssit ja retriitit

Kirjailijaresidenssi

Yhteystiedot

Mattilan tila

Tutustu Mattilan tilan isäntään, emäntään ja pihapiirin eläimiin! Toivotamme teidät lämpimästi tervetulleeksi luonnonläheiseen majataloomme.

Emäntänä Keitaalla häärää Marianne Ruhanen, jonka sielunmaisema on itäsuomalaisissa järvi- ja vaaramaisemissa, kuusimetsien katveessa. Hän pitää eläinten läsnäolosta ja kuuntelee mielellään ihmisten elämäntarinoita ja -kokemuksia. Hänen intohimonaan ovat luonnonyrtit, joita hän keräilee omasta puutarhasta. Hän haluaa tarjota vierailleen levollisia yöunia, rentouttavia elämyksiä ja rauhoittumisen hetkiä luonnossa.

Mattilan tilan isäntänä toimii Joona Sarisalmi, jonka näet varmimmin puutarhassa touhuamassa. Hänen intohimonaan on puutarhassa kitkeminen, metsässä samoilu ja itsensä kehittäminen. Joona kuvailee itseään patologiseksi optimistiksi. Hän toivoo, että Keitaalle saapuvat vieraat voisivat löytää Kolin luonnosta samaa intohimoa itsensä tutkiskeluun kuin hän on itse löytänyt.

Tilan oma koira Kiti on pian 7 vuoden ikäinen sekarotuinen tyttökoira, jonka lempipuuhaa ovat halkojen jäystäminen, lumessa kieriminen ja maharapsutukset. Kiti on erityisen tarkka reviiristään,minkä vuoksi hän tykkää kovasti haukkumisesta, mutta osoittaa kiintymyksensä nopeasti, kunhan pääsee tutustumaan! Lisäksi pihapiirissä pyörivät kesäisin kesäkanat ja -kukko sekä laiduntavat kyytöt tai lampaat.

Mattilan pihapiiri

Mattilan pihapiiriin kuuluu päärakennus, aitta, saunarakennus, kaivo ja käymälä. Pihan länsilaidalla on vanhan navetan rauniot. Talon pohjoispuolella on kanahäkki ja laitumet aitauksineen. Mattilan tilaan kuuluu 3,2 ha vanhoja peltoja ja niittyjä. Aidatulla laidunalueella tekee kesäisin maisemanhoitotyötä itäsuomalaiset kyytöt. Muu alue niitetään ihmisvoimin. Keväästä syksyyn Mattilassa tepastelee neljä horniolaista maatiaiskanaa. Eläinten päivittäisestä hoidosta vastaa Kolin Keidas. Pihaa koristavat näyttävät istutukset yrttipenkkeineen. Viimeisimmät poltetut kasket ja lähivuosien kaskialat sijaitsevat aivan Mattilan ja Ollilan tilojen läheisyydessä.

Tilan historiaa

Koli on asutettu suhteellisen myöhään, pelättiin vaarojen kätköissä asustavia peikkoja ja haltioita. 1700-luvulla Kolin metsät olivat vuonislahtelaisten kaskimaita. Mattilan tila, alun perin Kivelän tila, kuului ensimmäisten viiden talon joukkoon, jotka rakennettiin Kolille 1750 –luvulla. Tilat toimivat kruununtiloina ja Kivelän ensimmäinen isäntä oli Olof Tossavainen.Kruununtilana Mattila oli aina vuoteen 1864, jolloin Sakari Saarelainen lunasti sen perintötilaksi. Matti Turusen ollessa isäntänä Mattilassa on pidetty Kolin kansakoulun perustava kokous v.1894. Kivelän tilan nimeäminen Mattilaksi on luultavasti perua juuri Matti Turusen ajalta.

Vuonna 1920 Mattilan tilan vuokrasi ja myöhemmin lunasti itselleen opettaja Antti Ryynänen, joka oli varsin monipuolinen ja aikaansaava mies. Antti Ryynäsen aikana vanhat tilan rakennukset purettiin ja tilalle rakennettiin uudet. Tilalla viljeltiin tuolloin monenlaisia hyötykasveja ja mm. kaalintaimia myytiin kyläläisillekin. Kolin koulun oppilaat perehdytettiin työharjoittelun myötä kasvinviljelyn saloihin. Koulun tilojen käytyä ahtaaksi 1920 –luvun alussa johtokunta vuokrasi Mattilan talosta yhden huoneen poikien veistoluokaksi. 1920 –luvulla Mattila on toiminut myös täysihoitolana matkailijoille. Talossa oli myös kylän ensimmäisiä puhelimia, joten emäntä ylämajalta pystyi soittamaan huonevaraukset Mattilaan. Tila toimi tuohon aikaan myös olympiavalmennettavien ”korkeanpaikan leirinä”. Mattilan tila on aikoinaan kerännyt mainetta myös Kolin alueen kulttuuritoiminnan kehtona.

Vuonna 1927 Antti Ryynänen myi Mattilan hallintaoikeuden vanhimmalle pojalleen Yrjö Ryynäselle. Vuodesta 1935 lähtien Mattila toimi pääasiassa karjatilana. Yrjö ja Saimi Ryynänen luottivat tilanhoidossa vanhoihin menetelmiin ja hevonenkin sai tyytyä kolistelemaan ”paukkupyöräkärryillä”. Vuonna 1985 Mattilan tila jäi autioksi ja 1990 –luvulla Mattilan tilat ostettiin Ryynäsen perikunnalta valtiolle Kolin kansallispuistoon liitettäväksi. Mattila peruskorjattiin Metsäntutkimuslaitoksen ja Metsähallituksen toimesta v.  2008-2010.

Lähde: Mattila, Liisa Tommila 2001, 2009