Mattilan tila
Tutustu Mattilan tilan emäntään ja pihapiirin eläimiin! Toivotamme teidät lämpimästi tervetulleeksi luonnonläheiseen majataloomme.

Keitaan uusi emäntä on alunperin Lieksasta kotoisin oleva Tiia Pehkonen, jolla on pitkä yrittäjäkokemus taustalla. Tiia rakastaa emännöintiä ja hän on haaveillut majatalon pyörittämisestä jo usean vuoden ajan. Näin hän kertoo suunnitelmistaan Mattilan tilalla: ”Haluan kasvattaa yhteisöllisiä tapahtumia, kuten joulun aikana haluaisin pitää avoimia ovia, minne paikalliset yrittäjät ovat tervetulleita tarjoamaan omia palvelujaan, kyläläiset ja mökkiläiset saisivat tulla vaihtamaan kuulumisia ja nauttimaan tuvan ihanasta tunnelmasta. Ja kesäisin on tarkoitus järjestää sesonkiin sopivia yhteisöllisiä tapahtumia.”

Majatalomme sijaitsee kansallispuistossa, joten pyrimme ekologisuuteen majoitustoiminnassamme. Asiakkaiden käytössä on siisti ulko-WC ja peseytymismahdollisuus on perinteiseen tapaan pihasaunassa. Kierrätämme kaikki jätteemme. Vesi majataloomme tulee omasta kaivosta. Kolin Keitaan pihapiirissä on kesäaikaan kanoja ja suomenlampaita laiduntamassa. Myös koirat ovat tervetulleita majataloomme!
Majatalomme toimii Mattilan perinteikkäässä hirsitalossa, joten huomioithan, että viereisen huoneen äänet saattavat kuulua omaan huoneeseesi.

Lapsiperheet ovat meille tervetulleita. Keitaan pihapiirissä on paljon ihmeteltävää perheen pienimmille: kesäisin on mukava rapsutella lampaita ja kuunnella kanojen kaakatusta, ja talvella pihapiirissä voi vaikka laskea mäkeä. Majatalossamme on kaksi perhehuonetta.
Mattilan pihapiiri
Mattilan pihapiiriin kuuluu päärakennus, aitta, saunarakennus, kaivo ja käymälä. Pihan länsilaidalla on vanhan navetan rauniot. Talon pohjoispuolella on kanahäkki ja laitumet aitauksineen. Mattilan tilaan kuuluu 3,2 ha vanhoja peltoja ja niittyjä. Aidatulla laidunalueella tekee kesäisin maisemanhoitotyötä itäsuomalaiset kyytöt. Muu alue niitetään ihmisvoimin. Keväästä syksyyn Mattilassa tepastelee neljä horniolaista maatiaiskanaa. Eläinten päivittäisestä hoidosta vastaa Kolin Keidas. Pihaa koristavat näyttävät istutukset yrttipenkkeineen. Viimeisimmät poltetut kasket ja lähivuosien kaskialat sijaitsevat aivan Mattilan ja Ollilan tilojen läheisyydessä.
Tilan historiaa
Koli on asutettu suhteellisen myöhään, pelättiin vaarojen kätköissä asustavia peikkoja ja haltioita. 1700-luvulla Kolin metsät olivat vuonislahtelaisten kaskimaita. Mattilan tila, alun perin Kivelän tila, kuului ensimmäisten viiden talon joukkoon, jotka rakennettiin Kolille 1750 –luvulla. Tilat toimivat kruununtiloina ja Kivelän ensimmäinen isäntä oli Olof Tossavainen.Kruununtilana Mattila oli aina vuoteen 1864, jolloin Sakari Saarelainen lunasti sen perintötilaksi. Matti Turusen ollessa isäntänä Mattilassa on pidetty Kolin kansakoulun perustava kokous v.1894. Kivelän tilan nimeäminen Mattilaksi on luultavasti perua juuri Matti Turusen ajalta.
Vuonna 1920 Mattilan tilan vuokrasi ja myöhemmin lunasti itselleen opettaja Antti Ryynänen, joka oli varsin monipuolinen ja aikaansaava mies. Antti Ryynäsen aikana vanhat tilan rakennukset purettiin ja tilalle rakennettiin uudet. Tilalla viljeltiin tuolloin monenlaisia hyötykasveja ja mm. kaalintaimia myytiin kyläläisillekin. Kolin koulun oppilaat perehdytettiin työharjoittelun myötä kasvinviljelyn saloihin. Koulun tilojen käytyä ahtaaksi 1920 –luvun alussa johtokunta vuokrasi Mattilan talosta yhden huoneen poikien veistoluokaksi. 1920 –luvulla Mattila on toiminut myös täysihoitolana matkailijoille. Talossa oli myös kylän ensimmäisiä puhelimia, joten emäntä ylämajalta pystyi soittamaan huonevaraukset Mattilaan. Tila toimi tuohon aikaan myös olympiavalmennettavien ”korkeanpaikan leirinä”. Mattilan tila on aikoinaan kerännyt mainetta myös Kolin alueen kulttuuritoiminnan kehtona.

Vuonna 1927 Antti Ryynänen myi Mattilan hallintaoikeuden vanhimmalle pojalleen Yrjö Ryynäselle. Vuodesta 1935 lähtien Mattila toimi pääasiassa karjatilana. Yrjö ja Saimi Ryynänen luottivat tilanhoidossa vanhoihin menetelmiin ja hevonenkin sai tyytyä kolistelemaan ”paukkupyöräkärryillä”. Vuonna 1985 Mattilan tila jäi autioksi ja 1990 –luvulla Mattilan tilat ostettiin Ryynäsen perikunnalta valtiolle Kolin kansallispuistoon liitettäväksi. Mattila peruskorjattiin Metsäntutkimuslaitoksen ja Metsähallituksen toimesta v. 2008-2010.
Lähde: Mattila, Liisa Tommila 2001, 2009