AJANKOHTAISET KURSSIT

Kurssikeskuksemme tarjoaa erilaisia kehon ja mielen hyvinvointiin liittyviä kurssipäiviä ja -viikonloppuja. Täältä löydät tulevan vuoden ajankohtaiset kurssitiedot. Tervetuloa mukaan kursseille!

Johdatus suomalais-ugrilaiseen samanismiin 14.4.

Shamaanirummun valmistuskurssi 26.-27.4.2018

Kevään taika – shamanistinen retriitti 27.4.-1.5.

Suomalais-ugrilaisen shamanismin jatkokurssi 19.-20.5.

Kehoni on runoni 26.-27.5.

Sammonpolku 1.-3.6.

Metsä meissä -joogaretriitti 7.-10.6.

Naisten lumoava keskikesän joogaretriitti Meri Mortin kanssa 14.-17.6.

Villiinny villiyrteistä! –

 

 

JOHDATUS SUOMALAIS-UGRILAISEEN SHAMANISMIIN JA KALEVALAISEEN HENGENPERINTÖÖN
14.4.2018 klo 11-17

Johannes Setälä -keskuksen johdantokurssi on käytännönläheinen johdatus suomalais-ugrilaisen samanismin ja kalevalaisen hengenperinnön syntyihin syvihin. Osallistujilla ei tarvitse olla syvempiä tietoja tai taitoja aiheesta, joten kurssi sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille. Se toimii sanalla edellytyksenä Johannes Setälä -keskuksen muille kursseille.

Kurssilla tarkastellaan monipuolisesti suomalais-ugrilaista samanismia ja suomalais-karjalaista noituutta niin muinoin kuin nykypäivässäkin. Mistä tässä kaikessa oikein on kysymys, miten esivanhempamme ovat maailman kokeneet ja miten tätä voisi harjoittaa nykyajassa?

TARKEMPI SISÄLTÖ:

* Suomalais-ugrilaisuus / suomalais-ugrilainen samanismi / suomalainen ja saamelainen noitalaitos / suomalainen tietäjälaitos
* Onko mahdollista opettaa perinteistä samanismia? Samanismi versus ”samaanius” ja ”Luonnon Taju”
* Samaaniuksien ydin: Luonto / ihmisen kohtalonyhteys luonnon kanssa / samanismi ekologisena eloonjäämisoppina / tiedonhaku luonnosta
* Samanistinen maailmankuva suomalais- ugrilaisesta näkökulmasta
* Pyhän merkit kivessä / kalliomaalaukset / suomalaisten yhteisöllinen merkkikieli / karhu, hirvi, joutsen, käärme
* Suomalais-ugrilainen sielu-usko
* Suomalainen sielukäsitys (Löyly/ Henki/ Itse)
* Etävainajala / kuolema ja suomalais-ugrilainen samanismi
* Päivölä / Metsola / Pohjola
* Kipuvuori / Sammon akseli / Tuonen virta/ suomalainen samanistinen etymologia
* Suomalais-ugrilainen haltiasuhde
* Suomalais-ugrilainen samanismi parantajaperinteenä
* Suomalais-ugrilaisen samaanin sielunmatkat/ samaanin istunnot
* Arkaainen äänitekniikka (luonnonäänet/ kalevalainen vokaalilaulu)
* Tietäjälaitos/ kalevalainen hengenperintö/ samanistiset piirteet ja jäänteet
* Johdatus kannustyöskentelyyn

OPETTAJA:
Opettajana toimii FM, luonto- ja eräopas, kalevalaisen hengenperinnön ja luontomeditaation opettaja Kaarne Karjalainen. Kaarnen vuosia kestänyt ekologinen etsintä päättyi kotoperäiseen noitaperinteeseemme, jossa luonnollisuus, kehollisuus ja henkevyys lyövät iloisesti sormet sormien lomahan. Oppaan, opettajan ja perinteenkantajan työnsä ytimeen Kaarne nostaa aina vaan uudestaan Pohjolan luonnon kaikessa monimuotoisuudessaan. Synnynnäistä kielevyyttään kolilainen tasapainottaa laulamalla, ajoittaisia älyllisyyspuuskiaan puolestaan kehollisuudella: ”Sanojen tuolla puolen alkaa tapahtua.”

AIKATAULUT: 
Kurssi alkaa klo 11 ja päättyy klo 17.

HINTA:
110e (sis. opetuksen, kasvislounaan sekä kannustuksen). Osallistujille lähetetään lasku sähköpostitse.

KURSSIPAIKKA:
Kolin kansallispuistossa, vaarakarjalaisen kulttuurimaiseman keskellä sijaitseva Kolin Keidas on tunnelmallinen kurssikeskus, joka sijaitsee Mattilan perinnetilalla. Mattilassa metsä tulee lähelle eikä minnekään ole pitkä matka.

Lisätietoja Kolin Keitaasta: www.kolinkeidas.com

KULKUYHTEYDET:
Kurssipaikka sijaitsee Kolin kansallispuistossa (Kolin Keidas // Ylä-Kolintie 12b, 83960 Koli). Joensuusta pääsee linja-autolla Ahmovaaraan, josta järjestämme tarvittaessa yhteiskyydityksen kurssipaikalle lauantaina.
Bussiyhteyksien tiedot löydät Matkahuollosta  sekä Joensuun seudun joukkoliikenteen sivuilta.  Kolin alueella liikennöi myös Kimppataksi.

ILMOITTAUTUMINEN JA LISÄTIEDOT:

Ilmoittautuminen sähköpostitse osoitteeseen johannes.setala.keskus@gmail.com

Ilmoittautumiset ovat sitovia. Voit kuitenkin peruuttaa ilmoittautumisesi ilman pakottavaa syytä seuraavin ehdoin:
– viimeistään 14 vuorokautta ennen kurssia ilman kustannuksia,
– viimeistään 7 vuorokautta ennen kurssia 50 € peruutusmaksua vastaan

Tätä myöhemmin ilmoittautumisen voi perua ilman kustannuksia pakottavasta syystä (force majeure, esim. sairastuminen). Peruutusmaksua ei myöskään peritä, jos löydät tilallesi toisen osallistujan (esim. jonkun ystäväsi) tai kurssi tulee peruutuksesi jälkeen täyteen.

KEVÄÄN TAIKA – SHAMANISTINEN RETRIITTI JA VAPPUJUHLA
27.4. – 1.5.2018

Tervetuloa viettämään yhdessä hieman erilainen vappu!

Tämä kurssi sopii kaikille, joita kiinnostaa ikiaikainen luonnonviisaus, ihmisen luontosuhde syvemmässä merkityksessä, ja ihmismielen tietoisuus osana maailmankaikkeutta ja luontoa. Kurssi perustuu erityisesti shamanistiseen kokemukseen – Hyppäämme suoraan shamanistiseen seremoniaan, ja koemme sen syvällisyydessään, leikkivyydessään ja luovuudessaan.

Kurssin aikana teemme yhdessä keväistä valoa lisääviä seremonioita, avaamme luovuuttamme, ja koemme myös tanssin iloa. Tervetuloa mukaan!

Ihmisen tietoisuus ja elementit

Turvallisessa ja leppoisassa ilmapiirissä sukellamme shamanistisen maailmankatsomuksen arvoitukselliseen ja mystiseen maailmaan ”jalat maassa”. Kurssin aikana käsitellään maailmankaikkeuden peruselementtejä maa, vesi, ilma, tuli, ja avaruus, ja saamme kokemuksellisen käsityksen kuinka nämä yhdistyvät shamanistisessa tietoisuudessa.

Shamanistinen alttari

Kurssin aikana osallistujat tekevät halutessaan omat shamanistiset alttarinsa, sekä luomme kurssin yhteisen alttarin. Opit, kuinka tehdään perustus shamanistiselle alttarille, ja kuinka maa, vesi, ilma, tuli, ja avaruus yhdistetään alttariin harmonisesti, ja kuinka voit tehdä hyvän perustan omalle mahdolliselle shamanistiselle toiminnallesi. Alttari toimii shamaanin työn keskiössä, keräten siihen tärkeimmät työkalut ja hoitomuodot.

Vappu

Juhlimme yhdessä Vappua, mutta aivan eritavalla kuin koskaan ennen. Koemme yhdessä shamanistisen vappu-seremonian ja opimme Vapun syvällisemmästä merkityksestä yhtenä vuoden tärkeimpänä juhlapyhänä. Vappu on vanha, iloinen pakanallinen juhla ja siirtymäriitti, jossa siirrymme talvesta kevääseen. Se on myös elämän siirtymäriitti, portti, josta astumme uuteen, myönteiseen aikaan. Elementteinä juhlassamme ovat erityisesti vesi ja tuli.

 Shamaani parantajana

Näet kurssin aikana myös shamanistisia parannushoitoja. Kurssin aikana koet itsekkin parantavan, rentouttavan ja visionäärisen rumpumatkan, kun voit levätä shamaanirummutuksen rytmissä.

Keijut suomalaisessa ympäristössä

Tänä vappuna Kolille kutsuvat Keijut; nuo keveät, iloiset, myyttiset hahmot, jotka me kaikki tunnemme saduista. Tutustumme retriitin aikana leikkimielisesti keijuihin myyttisinä henkiolentoina ja hahmoina. Keijujen läsnäolo aikuisiällä kutsuu iloiseen leikkivyyteen, keveään taikuuteen, ja kauneuden huomaamiseen niin itsessämme kuin ympäröivässä luonnossa. Nämä ovat hyviä ”luonnon lääkintämuotoja” aikuisiällä, kun arki ja sen tuoma vastuu saattavat vetää vakaviksi. Keijut kutsuvat kevenemään Kolin lumossa tänä vappuna, ja astumaan kevääseen piristynein mielin ja uusin kokemuksin!

”Keijut ovat eläviä olentoja, joiden tietoisuus on yhtä askelta, yhtä tasoa, ylempi ihmisyydestä. Verrattuna muihin henkiolentoihin, joita on kuvattu kansanperinteessä, keijut ovat myös lähimpänä ihmisyyttä. Kun teemme tämän muutoksen tietoisuudessamme, muutamme samalla koko havaintokykymme muista elävistä olennoista.” R. J. Steward

Kurssin opettajat:

Kurssin opettajana toimii vuonna 1978 syntynyt, YTM (yhteiskuntamaantiede, Itä-Suomen yliopisto), Hum. Kand. (kulttuurientutkimus) Helena Karhu. Helena tekee väitöskirjaa Itä-Suomen yliopistossa, tutkien edelleen shamanistista kokemusta ja seremoniallisuutta. Helena on 5-vuotiaiden kaksosten äiti. Helenalla on ollut pitkä työura pohjoismaisen ja kansainvälisen yhteistyön parissa. Tämän lisäksi hän kokee kutsumusammattikseen tehtävänsä shamanistisena parantajana ja seremonialistina, kansanparantajana, sekä shamanismin ja meditaation opettajana. Helenan toimenkuva kattaa myös Reiki-hoidot. Helena painottaa erityisesti shamanistisessa toiminnassaan valoisaa ja hoitavaa puolta, sekä shamanistisen yhteistyön tärkeyttä.

Helenan pääopettaja on perulainen shamaani don Oscar Miro-Quesada, jonka kautta Helena on saanut syventävät opinnot shamanismin, alkemian ja taikuuden kiehtovaan maailmaan. Helena arvostaa suuresti suomalaista shamaanirumpuaan, joka on ollut yksi hänen suurimmista navigaattoreistaan elämässä. Helenalla on laaja tausta tiibetinbuddhalaisista opeista, ja hän on saanut opetuksia suoraan useilta valaistuneilta henkisiltä opettajilta, kuten Lama Zopa Rinpochelta ja HH Dalai Lamalta. Omiin kokemuksiinsa perustuen Helena yhdistää omassa shamanistisessa toiminnassaan luovasti pohjoismaalaisia, perulaisia, brasiliaisia ja tiibetiläisiä shamanistisia toimintoja, tai mistä tahansa muualta, muistaen aina maailmankaikkeuden yhtenäisyyden.

Kurssilla opettaa myös Marianne Ruhanen, joka on kurssipaikkamme Kolin Keitaan emäntä ja yrittäjä. Marianne on ammattitanssija, joka on saanut tanssin ja somatiikan koulutuksensa ISLO:lla. Marianne tulee vetämään kurssin aikana tanssityöpajan. Tämä on intuitiiviseen liikkeeseen perustuva tuokio, jossa et tarvitse aiempaa kokemusta. Myös aiemmat muurit tanssimiseen voivat kaatua tämän vapauttavan kurssin aikana.Kurssin pitopaikka:

Kurssi järjestetään Kolin Keitaalla, joka sijaitsee vanhalla Mattilan tilalla aivan Kolin huippujen kupeessa. Mattilan tila on Kolin vanhimpia tiloja 1750-luvulta alkaen. Idyllinen majatalo ja kurssikeskus perustuu ekologiselle toiminnalle, ja tarjoaa tunnelmallisen, luonnon keskellä olevan kurssipaikan. Koli itsessään on shamanistinen voimapaikka, ja täten Suomen hienoimpia kohteita kurssin järjestämiselle. Tervetuloa voimaantumaan Kolille! Lisätietoja Kolin Keitaasta: www.kolinkeidas.com

Sopiiko kurssi minulle?:

Kurssi sopii kaikille, joita kiinnostaa oppia luonnonviisaudesta, luonnonhengistä, shamanismista, tai joita muuten vaan kiinnostaa yhteinen erilainen vappu samanhenkisessä seurassa. Kurssi on alkoholiton ja päihteetön.

(Huom. Kurssille voi halutessaan tulla mukaan myös nuoret alk. 10-vuotiaasta vanhemman seurassa.)

Hinta ja ilmoittautuminen:

Retriitin hinta on 370 EUR sis. retriitin opetus ja sisältö, ja majoitus 4 vrk täysihoidolla. Ruoat ovat kasvisruokia. Kurssille ilmoittautuminen tapahtuu lähettämällä nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite osoitteeseen info@karhuntalo.com

Kolin keidas lähettää laskun kurssimaksusta hyvissä ajoin ennen kurssia. Retriitille otetaan maks. 16 osallistujaa.

Ohjelma:

Perjantai 27.4.2018:

16.30 – 17.30 Osallistujien saapuminen ja majoittuminen

17.30 Illallinen

18:30 Tervetuliais-seremonia

Saunominen

Lauantai 28.4.2018:

08:00 Aamupala

09:00 Kurssin ohjelma

12:00 Lounas

13:00 Tauko

15:00 Kahvi/tee tuokio

16:00 Kurssin ohjelma

17:30 Illallinen

18:30 ltaohjelma: Shamaanirumpumatka

Saunominen

Sunnuntai 29.4.2018

07:30 Meditaatio (vapaaehtoinen)

08:00 Aamupala

09:00 Kurssin ohjelma

12:00 Lounas

Tauko

15:00 Kahvitus

15:30 Kurssin ohjelma

17:30 Illallinen

18:30 Seremonia

Saunominen

Maanantai 30.4.2018:

08:00 Aamupala

09:00 Kurssin ohjelma

12:00 Lounas

13:00 Tauko

15:00 Kahvi/tee tuokio

15:30 Kurssin ohjelma

17:30 Illallinen

18:30 Seremonia

Saunominen

Tiistai 01.05.2018

07:30 Meditaatio (vapaaehtoinen)

08:00 Aamupala

09:00 Kurssin ohjelma

12:00 Lounas

13:00 Lopetusseremonia

14:00 Kotiinlähtö / Vapaa-aikaa Kolilla

SUOMALAIS-UGRILAISEN SHAMANISMIN JATKOKURSSI –
HALTIJAT, ESIVANHEMMAT JA ISTUNTOTYÖSKENTELY
19.-20.5.2018

”istuudun
jalat ristissä
jään katsomaan
 
työntelen sanat pois
ajatukset
tunnot
muistot
 
että luonto
äänet
hajut
 
suoraan läpi”
 
– Nils-Aslak Valkeapää: Aurinko, isäni (1988)


Päästäksemme tilaan, jossa luonto virtaa suoraan läpi, tarvitsemme tukea ja työkaluja. Kotoperäisen samanistisen perinteemme näkökulmasta kaiken työskentelyn lähtökohtana on suhde haltijoihin. Yhteys esivanhempiin on myös tarpeen. Istuntotyöskentelyn erilaiset muodot yhteisöllisistä piireistä yksilölliseen luontotyöskentelyyn on nekin hyvä tuntea. Kaikkia näitä perusasioita työstämme tällä jatkokurssilla.

Jatkokurssi on tarkoitettu kaikille suomalais-ugrilaisesta samanismista kiinnostuneille, joilla on jo perustiedot aiheesta, mytologiasta ja maailmankuvasta. Jatkokurssille osallistumisen edellytyksenä on siis Johannes Setälä -keskuksen tai keskuksen kouluttamien opettajien järjestämän johdantokurssin suorittaminen.

Työskentelemme kurssilla pääasiassa luonnossa, joten varaathan mukaasi säänmukaisen varustuksen: sadeasu, vedenpitävät jalkineet ja lämmin vaatetus tekevät luontotyöskentelyn opiskelusta paljon mukavampaa. Oman rummun tai helistimien käyttö on suotavaa.

Kurssi kuuluu Johannes Setälä -keskuksen kurssitoimintaan.

OPETTAJA:
Opettajana toimii FM, luonto- ja eräopas, kalevalaisen hengenperinnön ja luontomeditaation opettaja Kaarne Karjalainen. Kaarnen vuosia kestänyt ekologinen etsintä päättyi kotoperäiseen noitaperinteeseemme, jossa luonnollisuus, kehollisuus ja henkevyys lyövät iloisesti sormet sormien lomahan. Oppaan, opettajan ja perinteenkantajan työnsä ytimeen Kaarne nostaa aina vaan uudestaan Pohjolan luonnon kaikessa monimuotoisuudessaan. Synnynnäistä kielevyyttään Kaarne tasapainottaa laulamalla, ajoittaisia älyllisyyspuuskiaan puolestaan kehollisuudella: ”Sanojen tuolla puolen alkaa tapahtua.”

KURSSIPAIKKA:
Kolin kansallispuistossa, vaarakarjalaisen kulttuurimaiseman keskellä sijaitseva Kolin Keidas on tunnelmallinen kurssikeskus, joka sijaitsee Mattilan perinnetilalla. Mattilassa metsä tulee lähelle eikä minnekään ole pitkä matka. Täällä on hyvä työstää perusasioita. Lisätietoja Kolin Keitaasta: www.kolinkeidas.com

AIKATAULUT:
Lauantaina työskentelemme 11-17. Sunnuntaina työskentelemme 9-15. Varsinaisen opetuksen ulkopuolella mahdollisesti lisäohjelmaa, esimerkiksi yöllinen tiedonhakumatka Kolin huipuille.

KULKUYHTEYDET:
Kurssipaikka sijaitsee Kolin kansallispuistossa (Kolin Keidas // Ylä-Kolintie 12b, 83960 Koli). Joensuusta pääsee linja-autolla Ahmovaaraan, josta järjestämme tarvittaessa yhteiskyydityksen kurssipaikalle lauantaina.
Julkisen liikenteen yhteydet löydät Joensuun seudun reittioppaasta. Kolin alueella liikennöi myös Kimppataksi.

HINTA:
220e (sis. opetuksen sekä täysihoidon ja majoituksen Kolin Keitaassa.) Osallistujille lähetetään lasku sähköpostitse.

ILMOITTAUTUMINEN, LISÄTIEDOT JA PERUUTUSEHDOT:

Ilmoittautuminen sähköpostitse osoitteeseen johannes.setala.keskus@gmail.com

Ilmoittautumiset ovat sitovia. Voit kuitenkin peruuttaa ilmoittautumisesi ilman pakottavaa syytä seuraavin ehdoin:
– viimeistään 14 vuorokautta ennen kurssia ilman kustannuksia,
– viimeistään 7 vuorokautta ennen kurssia 50 € peruutusmaksua vastaan.

Tätä myöhemmin ilmoittautumisen voi perua ilman kustannuksia pakottavasta syystä (force majeure, esim. sairastuminen). Peruutusmaksua ei myöskään peritä, jos löydät tilallesi toisen osallistujan (esim. jonkun ystäväsi) tai kurssi tulee peruutuksesi jälkeen täyteen.

KEHONI ON RUNONI
26.-27.5.2018

Tahtoisitko kokea, millaista runoutta liike saa aikaan ja millaista liikettä runous ruokkii? Kehoni on runoni -kurssi vie tutkimusmatkalle kirjoituksen ja kehotyöskentelyn äärelle.

Viikonlopun aikana herätämme kirjoittavan kehomme eloon kokonaisvaltaisesti: käytämme kokemuksellista anatomiaa laajentamaan tietoisuuttamme liikkuvuudestamme kirjoittajana ja yhdistämme luovan kirjoittamisen harjoituksia liikeimprovisaatioon ja kontaktiharjotteisiin sekä erilaisiin mielikuva- ja aistiharjoitteisiin.

Kurssin lähestymistavat perustuvat somaattisiin ja meditatiivisiin työtapoihin perustanaan hengitys, kosketus, liike ja kirjoittaminen – leikkisyyttä unohtamatta. Työskentelemme yksilö-, pari- ja ryhmätehtävien parissa. Kurssille ei tarvitse tulla valmiiden tekstien kanssa, vaan työstettävä materiaali syntyy yhteisestä tutkimusmatkasta.

Kurssille osallistumiseen riittää uteliaisuus sanan ja liikkeen leikkiin sekä kollektiiviseen työskentelyyn. Aiempaa osaamista kehotyöskentelystä tai kirjoittamisesta ei tarvita.

OHJAAJA:
Ohjaajana toimii Anni Pellikka, joka on taustaltaan somaattisten liikemenetelmien ja teatteri-ilmaisun ohjaaja. Annilla on vuosien kokemus liikkeellisten ja taiteellisten prosessien ohjaamisesta niin Suomessa, Norjassa, Espanjassa, Portugalissa kuin Intiassakin. Kehoni on runoni -konsepti on kehitelty yhteistyössä sanataiteilija Veera Koivaaran, Nuoren Voiman Liiton ja Teatterikorkeakoulun kanssa.

AIKA JA PAIKKA:
26.-27.5.2018
LA klo 10-18
SU klo 9-14

HINTA: 195€ sis. ohjauksen, majoituksen, lakanat, ruokailut ja saunan
(Hinta ilman majoitusta 167€)

ILMOITTAUTUMINEN:
Ilmoittautumiset 6.5. mennessä mailitse osoitteeseen kolinkeidas@gmail.com’

SAMMONPOLKU-RETRIITTI
1.-3.6.2018

”Taiatko takoa sammon,
Kirjokannen kirjaella,
Yhen joukkosen sulasta,
Yhen villan kylkyestä,
Yhen otrasen jyvästä,
Yhen värttinän muruista?” 

-Louhi


Väkevällä virrellään Louhi haastaa meitä takomaan omaa Sampoamme eli etsimään oman kiinnekohtaamme Kaikkeuteen. Sampoa voimme lähestyä monesta näkökulmasta. Esivanhempiemme syntytiedon tasolla voimme hahmottaa Sammon kaikkeudellisena liikkeenä eli maailmankaikkeuden liikkeenä, elämän perusvoimana. Se saa Kaikkeuden liikkeeseen ja ilmentää ainetta, voimaa, elämää.

Omassa elämässämme lähestymme Sampoa kysyessämme: Mikä saa minut liikkeeseen omassa elämässäni? Millainen on polkuni ja minne se on minua viemässä? Onko suunta vääjäämätön vai voisinko valita toisin? Näihin kysymyksiin etsimme vastauksia tällä retriitillä. Käymme läpi Sammon eri merkityksiä, mutta pääpaino on kunkin henkilökohtaisen sammonpolun kirkastamisessa eli Sammon taonnassa. Menetelminä piirityöskentely, istuntotyöskentely niin kannustaen kuin suoraan luonnossakin sekä soveltuvat ekosyvyyspsykologiset harjoitteet.

Sammonpolku-retriitti on tarkoitettu kaikille oman elämänpolkunsa kirkastamisesta ja mielekkäämmästä elämästä kiinnostuneille. Kurssin edellytyksenä on Johannes Setälä -keskuksen tai sen kouluttamien opettajien johdantokurssi, sillä ilman perustietoja kalevalaisen hengenperinnön ja esivanhempiemme maailmankuvan kirjokannesta ei Sampo taivu sanoiksi tahi kuviksi: ”Ei se synny synnyttämättä!”

Työskentelemme kurssilla pääasiassa luonnossa, joten varaathan mukaasi säänmukaisen varustuksen: sadeasu, vedenpitävät jalkineet ja lämmin vaatetus tekevät luontotyöskentelyn opiskelusta paljon mukavampaa. Oman rummun tai helistimien käyttö on suotavaa.

Kurssi kuuluu Johannes Setälä -keskuksen kurssitoimintaan.

OPETTAJA:
Opettajana toimii FM, luonto- ja eräopas, kalevalaisen hengenperinnön ja luontomeditaation opettaja Kaarne Karjalainen. Kaarnen vuosia kestänyt ekologinen etsintä päättyi kotoperäiseen noitaperinteeseemme, jossa luonnollisuus, kehollisuus ja henkevyys lyövät iloisesti sormet sormien lomahan. Ikiaika-koulutusohjelman lopputyössään ”Kiinnekohtia Kaikkeuteen” -Näynpyytäminen sammonpolun kirkastajana Kaarne löysi lopulta paitsi oman sammonpolkunsa, myös virtaa ja väkeä muiden auttamiseen tässä työssä.

AIKATAULUT:
Retriitti alkaa perjantaina klo 17 ja päättyy sunnuntaina klo 16.

HINTA:
250e (sis. opetuksen, majoituksen (pe-su) sekä täysihoidon). Osallistujille lähetetään lasku sähköpostitse.

KURSSIPAIKKA:
Kolin kansallispuistossa, vaarakarjalaisen kulttuurimaiseman keskellä sijaitseva Kolin Keidas on tunnelmallinen kurssikeskus, joka sijaitsee Mattilan perinnetilalla. Mattilassa metsä tulee lähelle eikä minnekään ole pitkä matka.
Lisätietoja Kolin Keitaasta: www.kolinkeidas.com

KULKUYHTEYDET:
Kurssipaikka sijaitsee Kolin kansallispuistossa (Kolin Keidas // Ylä-Kolintie 12b, 83960 Koli). Joensuusta pääsee linja-autolla Ahmovaaraan, josta järjestämme tarvittaessa yhteiskyydityksen kurssipaikalle perjantaina.
Bussiyhteyksien tiedot löydät
Matkahuollosta sekä Joensuun seudun joukkoliikenteen sivuilta. Kolin alueella liikennöi myös Kimppataksi.

ILMOITTAUTUMINEN JA LISÄTIEDOT:

Ilmoittautuminen sähköpostitse osoitteeseen johannes.setala.keskus@gmail.com

Ilmoittautumiset ovat sitovia. Voit kuitenkin peruuttaa ilmoittautumisesi ilman pakottavaa syytä seuraavin ehdoin:
– viimeistään 14 vuorokautta ennen kurssia ilman kustannuksia,
– viimeistään 7 vuorokautta ennen kurssia 50 € peruutusmaksua vastaan

Tätä myöhemmin ilmoittautumisen voi perua ilman kustannuksia pakottavasta syystä (force majeure, esim. sairastuminen). Peruutusmaksua ei myöskään peritä, jos löydät tilallesi toisen osallistujan (esim. jonkun ystäväsi) tai kurssi tulee peruutuksesi jälkeen täyteen.

METSÄ MEISSÄ – JOOGARETRIITTI
7.-10.6.2018

***Metsä meissä****
hengityksiä ja rummutuksia
siskojen kesken
Kolin taikaretriitissä
7.-10.6.2018

Tule kokemaan metsän taika ja kehon viisaus kesäkuisella Kolilla! Tällä joogaretriitillä aistimme pehmeitä, avaavia hengityksiä, kissamaista kehon liikehdintää, puikahdamme ulos metsään ja Kolin ikiaikaisille kallioille, annamme kehomme kokea sekä hiljaisuuden että rummutuksen rytmin sekä jaamme tarinoita saunassa siskojen kera ja nukumme vanhojen rakennusten sylissä luonnon hiljaisuudessa.

Pyyhi kaupungin kiireet jaloistasi ja antaudu ikiaikaisen luonnon hellimäksi! Kolin keidas tarjoaa upeat puitteet vanhojen hirsisten rakennusten muodossa, talon isäntä & emäntä kokkaavat herkulliset kasvisruuat, lämmittävät saunan ja pitävät meistä kaikin tavoin ihanasti huolta. Me keskitymme tällä retriitillä erityisesti pehmeisiin, kehoa ja mieltä avaaviin hengityksiin, joiden kautta löydämme myös joogaliikkeissä enemmän pehmeyttä ja tilaa. Meditoimme, patikoimme luonnossa – jonka helmassa ihana, lämmin Paula Virta ohjaa meitä valokuvauksen saloihin – sekä rummuttelemme ikiaikaisilla kallioilla. Saunan jälkeen saamme vanhojen hirsiseinien sylissä ihanan sikeät unet! Ryhmä tulee olemaan pieni (max 15 henkilöä), joten tästä tulee upea, intiimi siskojen kohtaaminen!

Ohjaajana lämmin ja innostava Crista Soskolne, joka on kotoisin Pielisen toiselta puolen, vastapäätä Kolia 😊

MAJOITUS:
Kolin keitaalla, Mattilan tilalla, keskellä Kolin kansallispuistoa.
Majoitumme tunnelmaa huokuvissa hirsisessä päärakennuksessa ja luhtiaitoissa luonnon keskellä. Pihapiirissä on eläimiä. Meistä pitävät huolen ihana kasvisruokia kokkaileva isäntäpari, Joona & Marianne.

YHTEYDET:
Kolille pääset Helsingistä junalla Joensuuhun + sieltä bussilla Kolille. Voimme myös selvitellä kimppakyytejä Joensuusta, kunhan osallistujat selviävät 🙂

HINTA JA ILMOITTAUTUMINEN:
Hinta: 369€ (hinta sisältää täyden ylläpidon herkullisilla kasvisruuilla & yhteismajoituksen perinteisissä rakennuksissa + saunomisen + luontoretket + kaikki harjoitukset meditoinnista, joogasta, valoluvaussessiosta rummutteluun)
Ilmoittaudu viim. 1.5.2018: crista.soskolne@gmail.com

Ilmoittautuessa kerrothan myös seuraavat seikat:
– allergiat ja erityisruokavaliot
– haluatko aamusmoothien sekä aiotko osallistua meditaatioon/hengitysharjoituksiin.

OHJELMA:
Olen suunnitellut meille alustavan ohjelman retriittiin niin, että jokainen voi kasata itselleen sopivan sisällön. Aamuisin teemme yhteismeditaation ja hengitysharjoituksia, joiden vaikutus myöhemmin tehtävään joogan liikeharjoitukseen on kokemisen arvoinen. Rauhoittuminen ja pehmeät hengitykset avaavat kehoa ja mieltä ja herkistävät meidät aistimaan sekä kehomme sisä- että ulkopuolella, jolloin asana- eli liikeharjoituksesta tulee upean läsnäoleva ja pehmeä. Eli suosittelen kokeilemaan rentoutuksen, hengitysharjoitusten sekä liikkeiden komboa! Jos kuitenkin valitset aloittaa aamusi pitkällä ja hitaalla aamiaisella, siihenkin on mahdollisuus. Tällöin voit tulla mukaan joko meditaation tai hengitysharjoitusten jälkeen.

Alustava ohjelma:

Torstai 7.6.

16.30-18 Saapuminen
18-19.30. Alkupiiri. Sydämen intentiot retriitille. Lempeää, matkasta palauttavaa joogaa.
19.30- Illallinen
20.30- Sauna

Perjantai 8.6.

7.00-7.30 Aamusmoothie haluttaessa
7.30-8. Meditaatio
8-9. Hengitysharjoitukset
9-10. Kevyt aamiainen ja tauko
10-12. Joogan liikeharjoitus
12- Lounas
14-17. Ihanan lempeän Paula Virran kuvallisen ilmaisun tuokio luonnon helmassa
18- Illallinen
19-20 Syvä rentoutus
20- Mahdollisuus Tarot-korttitulkintaan
21- Tarina & Sauna

Lauantai 9.6.

7-7.30. Aamusmoothie haluttaessa
7.30-8. Meditaatio
8-9. Hengitysharjoitukset
9-10. Tauko ja välipala
10-12. Jooga
12- Lounas
13- Patikointi ja rummutushetki metsässä
18.30. Illallinen
19.30. Sauna

Sunnuntai 10.6.

7- Aamusmoothie haluttaessa
7.30-8. Meditaatio
8-9. Hengityksiä
9-9.30. Tauko/välipala
9.30-12. Matkalle valmistavaa lempeää joogaa sekä Loppupiiri
12- Lounas

Kaikki kysymykset liittyen ohjelmaan ovat erittäin tervetulleita!

Tutki lisää:
www.kolinkeidas.com
www.cristasoskolne.com
www.paulavirta.fi

TÄYNNÄ! NAISTEN LUMOAVA KESKIKESÄN JOOGARETRIITTI
MERI MORTIN KANSSA
14.-17.6.2018

Maaginen keskikesän joogaretriitti Kolilla naisenergioissa!

– Vapautta kehoon & ja hoivaa sielulle vihreän luonnon keskellä –

Tervetuloa rentouttamaan mielesi ja herättämään sielusi. Viikonloppu pienen ryhmän kanssa luonnonhelmassa on ravitseva kaikilla tasoilla. Läsnäoloa ja luonnonkauneutta syksyn puhuttelevassa hämärässä! Kolin maisemat, heimokallioiden voima ja ripaus taikaa…Tule yksin tai ystävän kanssa kuulemaan metsän kutsu!

Lähestymme kehomme viisautta hengitysharjoituksilla, joogaten, vapaasti tanssien, meditoiden, sekä puhdistuen saunomalla ja rummutellen. Käymme Kolilla voimapaikoilla ja tehdään retkiä pyhiin luontopaikkoihin, silitellään lampaita ja rummutellaan ikiaikaisilla kallioilla ❤ Naisten piirissä syntyy ajatuksia ja oivalluksia. Paikan emäntä loihtii upeat kasvisruoat ja uni on metsän sylissä iltasaunan jälkeen sikeää.

* – * – * – * – * – * – * – * – * – * – * – * – * – * – * – * – * – * –

Ohjaajana Itä-Suomesta kotoisin oleva, kokenut, intuitiivinen ja iloinen Meri Mort.

Majoittuminen:
Kolin Keidas sijaitsee Mattilan tilalla keskellä Kolin kansallispuistoa, Ukko-Kolin kupeessa. Majoitumme hirsisessä päärakennuksessa ja tunnelmallisissa luhtiaitoissa. Luonto on läsnä joka hetki. Pihapiirissä on eläimiä ja meistä pitää huolen kasvisruokaa kokkaileva isäntäväki Joona & Marianne.

Kolille pääset Stadista junalla Joensuuhun + sieltä bussilla Kolille – voimme myös setviä kimppakyytejä Joensuun päästä 🙂

Hinta: 349€. (hinta sis. täyden ylläpidon herkkukasvisruoilla & saunat, luontoretket, yhteismajoituksen perinteisissä ja supersöpöissä rakennuksissa + jooga/vapaa liike/hengitysharjoitukset)

ILMOITTAUDU viim. 1.5.2018: kolinkeidas@gmail.com

* – * – * – * – * – * – * – * – * – * – * – * – * – * – * – * – * – * –

Ohjelma julkistetaan pian 🙂

* – * – * – * – * – * – * – * – * – * – * – * – * – * – * – * – * – * –
merimort.comkolinkeidas.comfacebook.com/merimortyoga

 VILLIINNY VILLIYRTEISTÄ!
– Villiyrttikurssi 29.-30.6.2018

Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna Keitaalla sukelletaan villivihannesten maailmaan niin teorian kuin käytännön tasolla. Opi tunnistamaan ja keräämään yleisimmät villivihannekset, ja käyttämään niitä ruoanlaitossa ja kauneudenhoidossa.

PERJANTAI-ILTA klo 17-20

Opetellaan tuntemaan villivihanneksia ja villiyrttejä. Käymme läpi kasvien tuntomerkit, ravintoarvot, käyttömahdollisuudet sekä mahdolliset varoitukset. Tavoitteena on saada osallistujien omat aikaisemmat kokemukset ja tiedot käyttöön ja oppia tunnistamaan noin kymmenen tavallista ”rikkaruohoa” rikkausruohoina, hyvin terveellisen ja maukkaan ruoan raaka-ainelähteinä. Näitä löytyy jokaisen omasta pihasta. Kerromme villivihanneksista, tuomme kasvit näytille koulutustilaan ja kerromme, miten näitä voidaan käyttää jokaisen osallistujan jokapäiväisessä elämässä. Kerromme terveysvaikutuksista, säilönnästä ja annamme vinkkejä ruuaksi valmistamiseen ja samalla terveelliseen elämäntapaan. Myös kauneudenhoitoon tarkoitetuista kasveista kerromme ja annamme siihen vinkkejä. Olemme etukäteen valmistaneet kurssilaisia varten pienet maistiaiset, jotka tarjotaan lopuksi. Aikaa on myös keskusteluun runsaasti. Illan lopuksi mahdollisuus lähteä maastoon ja kerätä yrtit jalkakylpyyn tai kasvojenhoitoon ja saunoa Mattilan tunnelmallisessa pihasaunassa.

LAUANTAI-AAMUPÄIVÄ klo 10-12.30

Jaamme kurssilaisille keräystarvikkeet ja jalkaudumme luontoon ja opastamme kurssilaisia ”kädestä pitäen” löytämään ja tunnistamaan terveelliset villivihannekset. Samalla on mahdollista pienessä määrin kerätä kasveja ja kysellä meiltä vielä kasvien tunnistamisesta sekä käyttömahdollisuuksista. Kurssin aikan on mahdollista ostaa villiyrteistä tehtyjä tuotteita (esim. teetä ja jalkasuoloja) sekä alan kirjoja.

LAUANTAI-ILTAPÄIVÄ klo 14-16.30
Opi villiyrttien rohto-ominaisuuksista ja niiden käytöstä luonnonmukaisessa kauneudenhoidossa. Jennin opastuksella opit valmistamaan rohtoyrteistä hoitosalvoja, joissa ei taatusti ole haitallisia lisäaineita.

KOULUTTAJAT
Marja ja Mauri Åhlberg (Tmi Åhlberg) ovat valmistuneet horta-ohjaajiksi v. 2016. Jouko ja Raija Kivimetsän ohjauksessa. Kivimetsien järjestämän hortaohjaaja-opintojen jälkeen he innostuivat villivihanneksista toden teolla ja opiskelivat luonnontuotealan ammattitutkinnon Joensuussa, josta valmistuivat keväällä 2017. Marja on suorittanut yrtti-, marja- ja sienikeruuneuvojan pätevyyden. Mauri on Helsingin yliopistosta eläkkeellä oleva biologian ja kestävän kehityksen didaktiikan professori. Hän on lapsesta alkaen harrastanut kasveja ja tuntee Suomen syötävät kukkakasvit lajilleen. Maurilla ja Marjalla on näkemystä myös muiden maiden villivihannestilanteesta, he ovat matkustelleet paljon ja käyneet mm. Floridassa villivihanneskoulutuksen.

Jenni örn (Sydänlanka ry) on intuitiivinen kasvilääkitsijä ja Maaaseutuyhdistys Sydänlangan aktiivi. Hänellä on vahva tuntemus Suomen luonnonkasveista, kukista ja villiyrteistä ja hän opettaa villiyrttien rohtokäyttöä. Jennin opastuksella opit käytännössä valmistamaan luonnonmukaisia voiteita, salvoja ja muita kauneudenhoitotuotteita.

HINNAT
Perjantai-ilta 45€ (sis. saunan)
Lauantai-aamu 35€
Lauantai-iltapäivä 35€

RUOKAILU JA MAJOITUS
Mahdollisuus ostaa kurssin aikana iltapalaa ja lounasta sekä muita kahvilan tuotteita paikan päällä.

MIkäli tarvit aamiaismajoitusta, varaa se erikseen kolinkeidas@gmail.com/ 0408650466!